Gündem

ABD borsaları düşüşte, Nasdaq %2,5 değer kaybetti

Dün ABD borsaları günü ekside kapatırken, %2,5 oranında değer kaybeden Nasdaq düşüşe öncülük etti. Fed’in bu yıl dört faiz artışı yapma ihtimali ve bilanço daraltabileceği beklentileri hisse piyasaları için risk unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Diğer yandan, ABD ekonomisinin güçlü bir ivme yakalaması ile birlikte bugün majör bankalarla başlayacak dördüncü çeyrek finansallarına yönelik olumlu tahminler, Fed kaynaklı fiyatlamaların şimdilik kalıcılı olmasını engellediği söylenebilir. Dünkü düşüşlerin ardından ABD vadelileri bu sabah sınırlı da olsa artıda. Dün ABD borsaları eksideyken, VIOP akşam kontratı yaklaşık %0,3 oranında prim yaptı. Bunda, bir önceki gün piyasalar kapandıktan sonra kurda gözlenen düşüşün dün akşam gerçekleşmemesi etkili olmuş olabilir. Bu kapsamda, döviz veya dövize bağlı geliri olan şirket ağırlığının yüksek olduğu BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında alıcılı başlayabilir. Bir taraftan kurdaki görüntü diğer yandan son çeyrek finansallarına yönelik olumlu beklentiler ve analist hedef fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncellemelerle BIST100 endeksi yükseliş isteğini koruyabilir
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Yurt içinde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklandı. Sanayi üretimi kasımda beklentilerin üzerinde aylık %3,3, yıllık bazda ise %11,4 arttı. Sanayi üretimindeki ivmelenme kasımda da devam etmekte.
 
Aralık ayında imalat PMI 52,1’e yükselirken, ihracat rekor seviyesini yeniledi, elektrik tüketimi de artmaya devam etti (kış sebebiyle artan enerji ihtiyacı da faktör), reel kesim güven endeksi sınırlı gerilerken eşik seviyenin üzerinde kalmaya devam etti ve kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler aylık artışın devam edebileceğine işaret etmekte. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar ve yüksek emtia fiyatları, ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için aşağı yönlü risk faktörleri olmaya devam etmekte. Enflasyondan arındırılmış TCMB haftalık banka ve kredi kartı verileri iç talebin aralık ayında kısmi gerilediğine işaret etmekte. Artan fiyat baskılarının iç talebi önümüzdeki dönemde yavaşlatması olası. Bu sebeple büyüme kompozisyonunda artan ihracat ile daha çok dış talebin ön plana çıkacağını düşünmekteyiz.
 
Kasım ayındaki sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında aylık en büyük artış  yüksek teknoloji ürünleri üretiminde görüldü fakat bu ekim ayındaki belirgin düşüşün yarattığı baz etkisiyle ilişkili olabilir, yıllık bazda ise düşüş görmekteyiz.
 
Son dönemde dalgalı seyir gördüğümüz motorlu taşıt üretiminde tedarik zincirindeki sıkıntılara rağmen aylık artış hızlanarak devam etmekte. Ayrıca aralık imalat PMI raporunda fiyat baskılarına yönelik vurgu dikkat çekerken, bu durumun üretime yansımaları izlenecek. İhracat siparişlerinde artışın devam ettiği vurgulanmakta ki bu açıdan artan ihracat aralık ayında üretimi desteklemeye devam etti.

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, enerji grubu hariç diğer gruplar üretim artışına katkı verirken, yatırım göstergesi sermaye malı üretimi kasımda en belirgin katkıyı verdi. Dayanıksız tüketim malı ekim ayında olduğu gibi belirgin katkı verdi. İhracatın göstergesi niteliğindeki ara malı imalatı, üretimi 0,9 puan artırdı. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En büyük katkıyı yine ara malı üretimi yaptı.
 
Ayrıca TCMB tarafından açıklanan banka ve kredi kartı harcamalarına göre 7 Ocak haftasında harcamalar haftalık 7,2 milyar TL azaldı. Veriye göre ilgili haftada telekomünikasyon ve havayolları kalemi hariç diğer harcama kalemleri geriledi. Düşüşe en çok etki eden kalemler ise market ve alışveriş merkezleri, kamu/vergi ödemeleri, giyim ve aksesuar ile araç kiralama kalemleri oldu. Ayrıca internet üzerinden yapılan alışverişler 1,8 milyar TL azaldı.

        Kaynak: TCMB.
Dün ABD tarafındaaralık ayına ilişkin ÜFE verileri açıklandı. Aralıkta ÜFE aylık %0,2 ile beklentilerin altında arttı, yıllık ise kasım ayında ulaştığı rekor seviye olan %9,8’den %9,7’ye hafif geriledi. Aylık bazda ÜFE’deki yavaşlamada, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki %3,3’lik düşüş ve gıda fiyatlarındaki %0,6’lık düşüş belirleyici oldu. ÜFE’deki gerileme, tedarik zinciri sorunlarının çözülmeye başladığına ve enflasyonun muhtemelen zirveye ulaştığına dair beklentileri artırsa da, Omicron varyantının ve salgının seyrinin yaratabileceği arz sıkıntıları kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturabilir, bununla birlikte bu sene enflasyonun düşüş trendine girmesi beklenmekte.

Ayrıca ABD’de 8 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları düşüş beklentisine karşın 207 bin kişiden 230 bin kişiye yükseldi ve böylece kasımdan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Buna karşın yeni işsizlik maaşı başvuruları pandemi öncesi seviyelerinin altında kalmaya devam ederek ABD’de ekonomik faaliyetlerdeki olumlu seyir ve iş gücü talebinin gücünü korumasıyla iş gücü piyasası koşullarının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17.15’te aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. ABD’de sanayi üretiminin artış hızı kasımda tedarik zinciri darboğazlarının özellikle üretim üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesiyle aylık %1,7’den %0,5’e yavaşlamıştı. Kapasite kullanım oranı ise, kasım ayında yükselişini sürdürerek 0,3 puanlık artışla %76,8 seviyesine yükselmişti.

Ayrıca TSİ 16.30’da ABD’de aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. ABD’de kasımda perakende satışlar “Black Friday” ve erken Noel harcamalarına rağmen beklentilerin oldukça altında aylık bazda %0,3 artmıştı. Aralıkta  ise perakende satışların, özellikle artan Omicron vakalarının etkisiyle %0,1 düşüş sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 18’de ABD’de ocak ayına ilişkin öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Endeks, aralıkta 67,4’ten 70,6’ya yükselmişti. Açıklanacak veride Omicron varyantının yansımaları ve enflasyonist beklentilerdeki değişim önemli olacaktır.  Ocakta tüketici güven endeksinin artan Omicron vakalarına rağmen kısmi gerilemesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 19’da New York Fed Başkanı  Williams’ın ve TSİ 18’de Philadelphia Fed Başkanı Harker’ın konuşmaları takip edilecek.
  
Avrupa tarafında, TSİ 16.30’da ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek.

Bunun yanında, İngiltere’de TSİ 10’da kasım ayına ilişkin aylık GSYH büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin konut satış istatistikleri takip edilecek. Kasım ayına ilişkin konut satışlarında aylık %30 ve yıllık %59 artış gözlenmişti. 178.814 adetlik satış, konut kampanyasının denk geldiği dönem olan Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviye olmuştu. Kasımda diğer satışlara nazaran ipotekli satışlarda faiz indirimlerinin de etkisiyle daha belirgin artış vardı. Kasımda aylık bazda ipotekli satışlar %40 artarken, diğer satışlar ise %28 artış kaydetmişti.

Ayrıca TSİ 10’da TCMB tarafından kasım ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Özel sektörün uzun vadeli kredi borcu ekim ayında, aylık 1,65 milyar USD azalışla (finans sektörü 1,07 milyar USD azalış ve finans dışı sektör 0,57 milyar USD azalışla) 161,4 milyar USD seviyesine gerilemişti. Özel sektörün kısa vadeli kredi borcu ise ekim ayında, aylık 0,19 milyar USD azalışla (finans sektörü 0,09 milyar USD azalış ve finans dışı sektör 0,10 milyar USD azalışla) 8,4 milyar USD seviyesine gerilemişti.

Bunun yanında, TSİ 10’da TCMB tarafından aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Aralık ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar, son dönemdeki döviz kuru gelişmelerini de dikkate alarak enflasyon ve kur beklentilerini yukarı yönlü revize etmiş, 2021 yılı sonu için cari açık beklentisi belirgin iyileştirirken, büyüme beklentisi yukarı çekilmeye devam edilmişti. Bu ay ise son dönemde kurda görülen gerilemenin makroekonomik beklentilere yansıması izlenecek.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket, Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya hak kazandı.

Parsan Makina (PARSN, Sınırlı Pozitif): Parsan Grup altında raporlanan bağlı ortaklığı Omtaş Otomotiv Transmisyon Aksamı Sanayi ve Ticaret A.Ş., Grup toplam harcaması 11 milyon Euro tutarında gerçekleştirileceği hesaplanan 5 bin Ton dövme kapasiteli yeni “Otomatik Dövme ve Transfer Hattı” yatırımı makine sözleşmesini 12 Ocak 2022 itibariyle imzalamış olup; tüm yatırımın 2023 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Aralık ayı yolcu sayısı 1,70mn kişi ile 2019’un aynı döneminin %31 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 11,4 puan azalışla %76,2’yi göstermiştir. 2021 yılında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %34 azalışla 20,16mn seviyesinde gerçekleşmiştir (2020:14,71mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 10,8 puan azalışla %77,8’i göstermiştir (2020: %80,2).

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket, %100 bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ’nin Denizli ve Aydın illerinde kurmayı planladığı Kızıldere 4 Jeotermal Elektrik Santrali’nin ön lisans süresinin 6 ay uzatılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurdu.

Ayrıca yine %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ’nin Manisa ili Alaşehir ilçesinde kurmayı planladığı Alaşehir 3 Jeotermal Enerji Santrali projesinin ön lisans anlaşmasında yer alan kurulu gücün, kaynağın ve rezervuarın 50MWm/50MWe’tan 10MWm/10MWe’a tadil edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuruda bulundu.

SEKTÖR HABERLERİ 

Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Baştaş Başkent Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arzını onayladı.

Sermaye Piyasaları: Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi, Türk sermaye piyasalarında Basel tipi menkul kıymet ihracının ilk örneğini gerçekleştirdi. TMKŞ, Fibabanka’nın 325 milyon TL tutarındaki genel tüketici kredilerini varlığa dayalı menkul kıymetleştirdi. Ürün, 2.5 kat talep topladı. Kaynak: Dünya

 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Tuğçelik Alüminyum ve Metal Sanayi (TUCLK): Şirketin %100 iştiraki konumunda bulunan Eurasia International Shippıng Ltd’nin satış işlemlerine başlanıldığı ve satıştan elde edilecek olan 4,7mn USD tutarının %60’ı peşin, %40’ı vadeli olarak tahsil edileceği açıklanmıştır. Şirket, elde edilecek meblağın işletme sermayesi ve şirket ihtiyaçları için kullanılmasını planlamakta.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket, 2021 yılına ve 2022 yılı birinci çeyreğine ilişkin beklentilerini yayınlamıştır. Buna göre;

  • 2021 yılı satış gelirlerinin bir önceki yıla nazaran asgari 3 katına ulaşmasını, UFRS modellemesine ve faiz oranlarının hesaplanmasına bağlı olarak yasal takvim içinde açıklanacak olan dördüncü çeyrek ve beraberinde açıklanan yılsonu mali verilerinde ilgili satış gelirlerinin 3,5 katını aşacağını,
  • 2021 yılındaki net kar tutarının bir önceki yılın aynı dönemine nazaran 5 katına yakın artış göstermesini,
  • 2022 yılı birinci çeyreği için alınan siparişlerin olumlu seyir ettiğini ve 2021 yılının aynı dönemine nazaran (beklenmedik olağan dışı bir makro gelişme yaşanmaması halinde) satış gelirlerinde asgari % 50 büyüme beklediklerini açıklamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 62 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 387 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,74 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,69-%1,76 bandında hareketin ardından %1,70 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -