Gündem

Akın: ‘Üç ay içinde konut tarifesindeki artış neredeyse yüzde 70 oldu”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; BOTAŞ’ın 1 Nisan itibarıyla elektrik üretim santrallerinin tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında zam yapmasını; EPDK’nın da 1 Nisan itibarıyla elektrik sanayi tarifesine yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

“KONUT TARİFESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 68,75’E YÜKSELDİ”

“1 Ocak’ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla birlikte konut tarifesindeki zam oranı yüzde 68,75’e yükselmiştir. Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür. Saray iktidarının yaşanan uluslararası kriz ve Rusya ile Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğalgaza art arda yüksek oranda zam yapmaktadır. Avrupa’da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülke vatandaşına bu oranda zam yapmamaktadır.

KONUT ZAMMI SON YILLARIN EN BÜYÜK ZAMMI

Artışın faturalara yansımayacağını ifade eden iktidar sözcüleri; konut tarifesine yüzde 35 oranında zam yaparak vatandaşlarımızı kandırmıştır. Bugüne kadar konutlara yapılan zam oranını en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken; 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zam; son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zammı oluşturmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; BOTAŞ tarafından her ayın başında doğalgaz satış tarifesine bir aylık dönemde yüzde 35 oranında yapılan bir zam bulunmamaktadır.

RAMAZAN’DA SOFRALARIN TADI TUZU KAÇACAK

İktidarın yaptığı zamlar Ramazan boyunca sofraların tadını kaçıracaktır. Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğalgaz tarifelerine yapılan fahiş zam iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır. Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle Ramazan’da tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken; doğalgaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir.

 

SANAYİYE ENERJİ ZAMLARI ENFLASYONU ARTIRACAK

BOTAŞ’ın doğalgaz sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 50 oranındaki ikinci zamla birlikte 1 Nisan itibarıyla doğalgaz tarifesindeki artış yüzde 125’e yükselmiştir. EPDK’nın da 1 Nisan itibarıyla yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasıyla sanayi elektrik tarifesinde üç ayda yaşanan artış yüzde 185’e dayanmıştır. Enerjide sanayi tarifelerine yapılan söz konusu fahiş zamlar, tüm sektörlerde üretim maliyetlerini artıracağı için iğneden ipliğe bütün ürünlere zam olarak yansıyacaktır. Vatandaşlarımız bu zammı çarşı, pazarda ve marketlerde alışveriş yaparken de dolaylı olarak ödeyecektir. Saray iktidarının enflasyonla mücadele edildiği söylemine karşın enerji kalemlerine yapılan bu zamlar hayat pahalılığını daha da artıracaktır.

SANTRAL TARİFESİ ÜÇ AYDA İKİYE KATLANDI

BOTAŞ’ın yılbaşından bu yana elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesine dördüncü kez zam yapması yaz aylarında elektrik tarifesinde olası bir zam ihtimalini artıracaktır. Elektrik üretim santrali tarifesine 1 Ocak’ta yüzde 15; 1 Şubat’ta yüzde 14, 1 Mart’ta yüzde 18,3 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 44,30 oranında zam yapılmıştır. Buna göre son 3 ayda elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesi yüzde 123 oranında zamlanmıştır. Başka bir deyişle Türkiye’de elektrik üretiminin kuraklık döneminde neredeyse yüzde 50’sini karşılayan doğalgazdan elektrik üreten santrallerin tarifesi iki kattan fazla artmıştır.

MÜJDEDEN SONRA DOĞALGAZ 9 KEZ ZAMLANDI

AK Parti iktidarının Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğalgaz toplamda 9 kez zamlanmıştır. Konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesine 1 Ocak 2021’den itibaren Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapılmıştır. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlanmıştır.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -