Gündem

Depremzedelerin sorularına ‘Babacan’ ileti

ANKARA (İGFA) – Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, depremzede vatandaşların hükümete sorduğu soruları 24 dizilik tweet serisi halinde iktidara yöneltti.

Vatandaşların konuştuğu videoları sorularla paylaşan Babacan, 17 Şubat’ta Gaziantep’te düzenlediği basın toplantısına dikkait çekerek, “Afetten etkilenen vatandaşlarımızın benden ülkeyi yönetenlere sormamı istedikleri soruları kamuoyuyla paylaşmıştım. Henüz cevap alamadım, o yüzden bu soruların bazılarını tekrar hatırlatalım” dedi.

İşte Babacan’ın, vatandaşın ağzıyla hükümetten yanıtını aradığı sorular…

  1. “Neden ilk 48 saatte, ilk 72 saatte vatandaşımızın yardımına yetişilmedi? İlk 48 saatte ve ilk 72 saatte, toplam kaç enkaza kurtarma amacıyla müdahale edilebildi?”
  2. “AFAD neden müdahalede gecikti? İktidar böyle bir afete karşı gerçekten hazır mıydı?
  3. Afete müdahale edebilecek arama kurtarma personel sayısı yeterli miydi? Yetersizse bunu daha önceden biliyor muydunuz?
  4. AFAD, 2019’da deprem senaryosu tatbikatı yaptı. Senaryoya göre Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geleceği ve 7 ilin depremden etkileneceği öngörülmüştü. Bu tatbikattan ne gibi dersler çıkardınız? Hangi eksiklikleri fark ettiniz? Neyi telafi ettiniz?
  5. Maden işçileri arama kurtarma çalışmalarına niçin çok geç dahil oldular?
  6. Hangi enkaza müdahale edileceği ya da hangi enkaza müdahale edilmeyeceği nasıl belirlendi? Enkaza müdahale ederken önceliğe nasıl karar verdiniz?
  7. AFAD neden bölgedeki koordinasyonu sağlayamadı?
  8. Arama kurtarmada hayati öneme sahip ses dinleme ve termal kamera gibi cihazlardan AFAD envanterinde var mı? Varsa bunların sayısı nedir?
  9. Uçak, helikopter ve insansız hava araçları neden yıkımın tespitinde kullanılmadı?
  10. Tüm ülkedeki ve bölgedeki vinç ve iş makineleri niçin derhal seferber edilmedi?
  11. Haberleşme sistemi niçin çöktü? Neden insanlar telefonlarını kullanamadı? Bunun sorumlusu kim?
  12. Neden insanlar yakınları için arama kurtarma ekibi, vinç ararken sosyal medya uygulamaları yavaşlatıldı? Sosyal medya yasağından sorumlu olan merci kim? Emri kim verdi?
  13. Yurt dışından gelecek ekipman ve uydu sistemlerinin geri çevrildiği söyleniyor. Bu doğru mu?
  14. Vatandaşımız hangi ihmaller nedeniyle bir tas çorbaya, bir damla suya muhtaç kaldı?
  15. Stoklarınızda kaç adet seyyar tuvalet vardı? Hâlâ ciddi manada varlığını sürdüren tuvalet eksikliğinin giderilmesi için ne yapılmaktadır?
  16. Arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında ulaşılamayan ve ‘kayıp’ olarak sınıflandırılan vatandaşlarımızın sayısını kamuoyu ile ne zaman paylaşacaksınız?
  17. Enkazdan cenazesi çıkan ancak kimliği tespit edilemeyen vatandaşlarımızın sayısını ne zaman açıklayacaksınız?
  18. Afet bölgesinde, 2018’deki imar aflarından yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların ne kadarı depremde yıkıldı?
  19. Yaşanan can kayıpları ve ardından mali zararlar için adli ve idari soruşturmalar yürütülecek mi? İhmallerin tespiti hâlinde olası kast veya bilinçli taksir ile insan öldürmekten davalar açılacak mı?
  20. Afet bölgesinden tahliyeler için deprem öncesinde planlamalar yapılmış mıydı? Yapıldıysa neden gerçekleştirilemedi? Neden sadece imkanı olanlar bölgeden tahliye olabildi?
  21. Deprem sonrasındaki iç göç için, göç alan şehirlerimizde bir planlama ve yönlendirme var mı?
  22. Afet bölgesinde işyeri zarar gören esnaf, sanayi kuruluşları ve serbest çalışanlar için gerekli planlamalar yapıldı mı?
  23. Depremde yıkılan hastane sayısı kaçtır? Bu hastaneler neden yıkılmıştır? Deprem riskine dair bilgiye rağmen hastaneler neden depreme karşı güçlendirilmemiştir?
  24. Son soru: AFAD ve diğer kurumlar bünyesinde toplanan bağış ve yardımlardan, nerelere ne kadar harcama yapıldığı ve yapılacağı kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanacak mı?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -