Gündem

Asya borsaları ve ABD vadelileri geriledi

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 EUR Almanya Sanayi Üretimi (Aylık) (Ara) 0,40% -0,20%
12:30 EUR Sentix Yatırımcı Güveni (Şub ) 15,2 14,9
18:45 EUR ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması    

 

“GERİDE KALANLAR”

“Asya borsaları ve ABD vadelileri geriledi”

Haftanın ilk işlem gününde Asya borsaları gerilerken, Çin borsası bir hafta süren tatil ardından yükseldi. ABD vadelilerinde ise sınırlı da olsa negatif seyir söz konusu.

Cuma günü açıklanan güçlü ABD istihdam verileri ile birlikte Fed’in bu yıl 5 faiz artırımı yapabileceğine yönelik beklentinin ön plana çıkması risk iştahında sınırlı da olsa düşüşe yol açmış görünüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü gerçekleştirdiği etkili yükseliş ardından şu sıralarda 1,907% bölgesinde seyrediyor.

İstihdam verileri sonrası bu hafta Fed’in sıkılaşma politikasına yönelik gelişmeleri daha çok etkileyebilecek enflasyon verisi takip edilecek. Ülkede enflasyon 7% ile 1980’lerin başından bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması ardından Avrupa Merkez Bankası’nın da artık bu yıl politikalarında değişiklik yapabileceği beklentisi oluştu. Bu durum da risk iştahını bazı dönemler etkileyebilir.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Merkez Bankaları beklentileri yön vermeye devam ediyor”

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının verdiği şahin mesajlar sonrasında ABD’de gelen güçlü istihdam verisi Fed’in bu yıl 5 kez faiz artırımı yapabileceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi. Öte yandan Fed’in Mart ayındaki toplantısında 25 yerine 50 baz puan artırım yapabileceğine yönelik beklentiler gittikçe ön plana çıkıyor. Hafta içinde yoğun olarak bu beklentilerin piyasayı şekillendirme çabasını izleyebilir. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşması takip edilecek.

“Petrol fiyatlarında güçlü duruş sürüyor”

Petrol fiyatları talepte güçlü duruş ve üretim aksaklıkları ile birlikte güçlü kalmaya devam ediyor. OPEC+ kanadının 400 bin varil/günlük üretim artırım kararı ardından Aramco Asya fiyatlarına zam yaptı. Öte yandan önümüzdeki süreçte Suudi Arabistan ve Rusya’nın, OPEC+ üretim kotasındaki eksikliği gidermek için devreye girip girmeyeceği önemli olacak. İran ile Batı arasında devam eden nükleer anlaşma müzakereleri de önümüzdeki sürecin önemli başlıkları arasında takip edilecek.

“Bilanço sezonu sürüyor”

Son günlerde açıklanan Apple, Meta Platforms (Facebook) ve Amazon bilançoları içinde bulunduğumuz dönemde şirket gelişmelerinin tüm endekslere ne kadar etki edebileceğini gösterdi. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -