Gündem

BİST100 endeksi

Fed’in merakla beklenen faiz kararı Çarşamba akşamı açıklandı. Fed faizini 0,25 – 0,50 aralığına çekerek, 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırdı. Fed’in yılın geri kalanında 6 faiz artışı olacağı sinyallerini verirken, bilanço küçültülmesi Mayıs ayında bekleniyor. Karar ardından mikrofonların başına geçen Fed Başkanı Powell, Rusya – Ukrayna gerginliğinden kaynaklı olarak enflasyonist baskıların devam ettiğini hatırlattı. Fed’in şahin tutumu ve aralıksız sıkılaşma mesajları piyasalara olumlu yansıdı.

Olumsu yansıma BİST100 endeksine de sıçradı. Endeks geçtiğimiz işlem gününü alıcılı geçirdi. Piyasalar yurt içinde faiz kararına odaklandı. TCMB, politika faizini beklentiler dahilinde %14 ile sabit bıraktı.  Karar metnine bakıldığında ise bir önceki aya benzer mesajlar verilse de metin beklenenden daha güvercindi. Gelişmiş ülkelerin enflasyon sorunu, liralaşma ve genişleyici politikalar bu metinde de yer alırken, daha önceki metinlerinde yer alan bu yıl cari dengenin fazla vereceğini öngören cümle çıkarıldı.

İngiltere Merkez Bankası dünkü toplantısında faiz artırımına gitti. Banka tahminlere paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak üçüncü kez üst üste faiz artışı yaptı ve faizi %0,75’e yükseltti.  BoE, Ukrayna’daki savaşın enflasyonu daha da  yükseltebileceği uyarısı yaptı. Fed de dün 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti.

 

Kaynak Info Yatirim
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -