Gündem

Çin ve Hong Kong’ta borsa endeksleri kısmi yükselişte

Dün eksi bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde hafif satıcılı. Bazı piyasaların kapalı olduğu bazı piyasaların da erken kapandığı Asya’da ise açık olan Çin ve Hong Kong’ta borsa endeksleri kısmi yükselişte. Borsalar yılın son işlem gününü düşük hacimli işlemlerle ve görece dar bir bantta hareket ederek kapatacak gibi duruyor. Tatil modunun da ocak ayının ikinci haftasına kadar sürmesi bekleniyor. Yılın son haftasında kararsız bir görüntü sergileyen Borsa İstanbul’da da hacimler son haftaların en düşüğünde gerçekleşirken, BIST100 endeksi haftanın son işlem gününü görece düşük hacimde ve dar bir aralıkta dalgalı bir seyir izleyerek geçirebilir.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Yurt içi tarafta ekonomik güven endeksi aralık ayında 99,3’ten 97,6’ya gerileyerek mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geldi ve eşik seviyenin altında kalmaya devam etti. Ekonomik güven endeksindeki düşüş; tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

         Kaynak: TÜİK.
Ayrıca TCMB tarafından banka ve kredi kartı harcamaları verilerine göre 24 Aralık haftasında harcamalar 2,8 milyar TL azaldı. Benzin ve yakıt istasyonları kalemi haftalık 0,6 milyar TL azaldı ve en çok düşen kalem oldu. Dikkat çekici olarak internetten yapılan alışverişler 1,3 milyar TL azaldı. Aylık olarak bakıldığında kredi kartı harcamaları aralık ayında (enflasyon beklentisi %8 alındığında) reel ölçekte %3,18 azaldı ve açılma sonrası ilk kez düştü. Kredi kartı harcamalarını alt grup bazında kırdığımızda kasım ayı sonuyla kıyaslandığında dayanıksız mallar hariç diğer endekslerde düşüş görülmekte. Haftalık bazda bakıldığında dayanıklı mallara olan talepte belirgin düşüş görülmekte.

          Kaynak: TCMB.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot, varlık alımlarının gelecek yıl sonunda biteceğini, bankanın 2023 yılının başlarında faiz artışı için hazır olacağını belirtti. Ayrıca Knot, Omicron varyantının gelecek yıl fiyatlara etkisinin azalacağını, ancak bu etkinin daha da artması durumunda bankanın hızlıca politikasını değiştireceğini belirtti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Holzmann ise, bankanın 2022’de negatif faizi ve geleneksel olmayan para politikasını kademeli olarak sonlandırmaya odaklanması gerekeceğini belirtti. Bunun yanında Holzmann, enflasyonun önümüzdeki yılın başında zirve yapacağını ve sonrasında yavaş yavaş zayıflayacağını ifade etti.

Dün ABD’de Chicago PMI, aralık ayında 61,8’den 63,1’e yükselerek beklentileri aştı ve böylece ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etti.

Ayrıca ABD’de 25 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları hafif artış beklentisine karşın 206 bin kişiden 198 bin kişi seviyesine gerileyerek pandemi döneminin en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti, böylece sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine ve emek talebinin güçlü seyrettiğine işaret etti. Özellikle, birçok işveren için uygun nitelikli personel bulmada ciddi sorunlar devam ederken, hızlı toparlanan ekonominin de desteğiyle iş gücü piyasası toparlanmaya devam etti.

Bugün veri takvimine bakıldığında,

Yurt içi tarafta, TSİ 10’da TÜİK tarafından kasım ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın kasım ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat tarihi yüksek seviyesini yenilemiş ve 21,5 milyar USD’ye yükselmiş, ithalat da 26,8 milyar USD’ye ulaşarak rekor kırmıştı. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 221 milyar USD ile rekorunu yenilemişti. Kasımda dış ticaret açığı ise 1,5 milyar USD’den 5,3 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen senenin aynı ayında dış ticaret açığı 5,05 milyar USD gerçekleşmişti. Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda bütün alt kalemler aylık bazda belirgin şekilde artmıştı. Tüketim malı ithalatı %19,1 artarak iç talebe ilişkin güçlü sinyal verirken, ara malı ithalatı tedarik zincirindeki sıkıntıların da yansıması ile %20,5 artmıştı. Yatırım malı ithalatı ise %21,3 artmıştı. Fasıllar bazında bakıldığında ise artan ekonomik faaliyet ve küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının etkisiyle enerji ithalatı tarihi yüksek seviyelerini yenilemiş ve aylık %19,3 artmıştı. İhracatta motorlu kara taşıtları ise ilk sırada yer almaya devam etmekte fakat önceki aya göre düşüş görülmekteydi. Altın ithalatı kasım ayında da ilk 5’te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etmişti.

Ayrıca TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Arçelik (ARCLK, Nötr): Yönetim Kurulu, Hollanda’da yerleşik bağlı ortaklık olan Ardutch B.V.’de geçmiş yıllarda yapılan iştirak yatırımlarından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, Ardutch B.V. sermayesinde yapılacak 160mn EUR tutarındaki artışa katılınmasına ve söz konusu bedelin 2022 yılı içerisinde belirli aralıklarla ödenmesine karar vermiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, Borsa İstanbul’da işlem gören bağlı ortaklıklarından T. Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE, Sınırlı Pozitif),  Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif), Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif), İş Finansal Kiralama (ISFIN, Sınırlı Pozitif), İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Pozitif) ve İş Yatırım Menkul Değerler’in (ISMEN, Sınırlı Pozitif) paylarının, alımlarla ilgili ödenecek toplam tutarın 1 milyar TL ile sınırlı olması kaydıyla şirket bazında bir sınırlama olmaksızın piyasadan satın alınması, mevcut ve yeni alınacak payların sınıflandırılması ve gerektiğinde satılması konularında karar tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.
  
TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Medine Havalimanı’nın imtiyaz sahibi şirket olan ortak girişimi TIBAH Airports Development CJSC (TIBAH) ile Suudi Arabistan Havacılık Otoritesi (GACA) arasında yürütülen görüşmeler sonuçlanmıştır. Bu görüşmelerin sonucunda, Medine Havalimanı’nın işletme süresi uzatılmıştır. Şubat 2020’den havalimanının 8,1 milyon yolcuya ulaşacağı ilk takvim yılının sonuna kadar geçecek olan zaman mücbir sebep süresi olarak belirlenmiş olup, Medine Havalimanı’nın işletme süresine eklenecektir. Bu ek işletme süresi her halükârda 8 yıldan fazla olmayacaktır. Mücbir sebep süresi boyunca GACA’ya yapılması gereken imtiyaz kira ödemeleri ötelenmiştir ve ekseriyetle mücbir sebep süresi bittikten sonra oluşacak fazla nakit akışlaryla ödenecektir. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak TAV Havalimanları, TIBAH’a 218mn USD tutarında bir hissedar kredisi verecektir. Hissedar kredisi ekseriyetle TIBAH’ın 2021 vadeli özkaynak köprü kredisinin geri ödenmesi için kullanılacaktır ve TIBAH’ın yaratacağı fazla nakit akışlarından TAV Havalimanları’na geri ödenecektir. Fazla nakit akışlarının GACA ve TAV Havalimanları arasında paylaşımında ağırlık TAV Havalimanları’nın hissedar kredisine verilecektir ve GACA’ya mücbir sebep süresi boyunca ödenmeyen kira borcunun ödenmesi ile sona erecektir. Ayrıca, aynı anlaşmanın bir parçası olarak TIBAH’ın 2021 vadeli özkaynak köprü kredisi hariç finansal borcu 2036 vadeli ve daha düşük faizli bir kredi ile refinanse edilmiştir.

TOFAŞ (TOASO, Nötr): Şirketin Bursa Fabrikasında yılsonu envanter sayımı ve üretim hatlarında yapılacak planlı bakım ve yatırım çalışmaları sebebi ile 1 Ocak 2022 – 9 Ocak 2022 tarihleri arasında üretime geçici olarak ara verilecektir. Fabrika 10 Ocak 2022 Pazartesi günü üretime başlayacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına 68 kuruş zam geldi.

Bankacılık: Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre altın mevduattan TL’ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Boğaziçi Beton (BOBET): İstanbul Küçükçekmece’de yer alan 2.280 adet konut, 70 adet villa,1 adet Ticaret binası, 1 adet Ofis Binası, 1 adet Sosyal Tesisi içeren Tema İstanbul 2 Projesi için Mesa, Artaş, Kantur – Akdaş Adi Ortaklığı ile Hazır beton tedariki için sözleşme imzalanmıştır. Proje kapsamında tahmini 300.000 metreküp hazır beton tedariki yapılacak olup metreküp miktarı işin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Girişim Sanayi (GESAN): Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”Harici Tip Og Ayırıcı Alımı İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vermiştir. İhalede teklif edilen toplam bedel 434bin USD’dir.
 
Deniz GMYO (DZGYO): Şirketin portföyünde bulunan, Ankara ili, Etimesgut ilçesi, Eryaman mahallesi 46480 ada, 1 parsel’de konumlu, 28.12.2021 tarihli gayrimenkul değerleme raporuna göre toplam KDV dahil 19,94mn TL ekspertiz değeri olan A Blok Eğitim Tesisi ve C Blok’da bulunan 26 adet dükkanın 30.12.2021 tarihinde KDV dahil 20,06mn TL tutarında bedel ile satışı yapılmıştır.

Goodyear (GOODY): Şirket’in tarafı olduğu The Goodyear Tire & Rubber Company, Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri Vergi İdarelerinin arasındaki “İki Taraflı Peşin Fiyatlandırma Anlaşması’na” ilişkin süreç, Goodyear Lastikleri T.A.Ş. açısından, 30 Aralık 2021 tarihi itibarıyla, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sonuçlanmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Ar-Ge bölümü tarafından, “Yüzer Güneş Enerji Santrali Yüzdürücü Platform” seri imalatını yapmak üzere geliştirilen sisteme/makineye yönelik patent başvurusunda bulunduklarını, ayrıca yüzer sistemin tamamına faydalı model başvurusu da yaptıklarını açıklamıştır.

Meditera Tıbbi Malzeme (MEDTR): Şirketin Ar-Ge merkezi tarafından gerçekleştirilen projeler arasında yer alan; enjektörle boşaltılabilen kapalı sistem su tutuculu çift lümenli solunum devreleri ve enjektörle boşaltılabilen kapalı sistem su tutuculu koaksiyel solunum devreleri ürünleri, 13.08.2035 tarihine kadar Brezilya’da patent koruması altına alınmış olup tescil işleminin gerçekleştiği açıklanmıştır.

Makina Takım (MAKTK): Yönetim Kurulunun 30.12.2021 tarih ve 2021/15 sayılı kararına istinaden; Şirketin stratejik planları doğrultusunda, gelecek yıllarda ekonomik hedeflerini gerçekleştirebilmesi için üretimin çeşitlendirilmesine, verimlilik artışının sağlanmasına ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik yeni makina yatırımı ihtiyacı doğmuştur. Söz konusu yatırımın, mevcut üretim kapasitesi, pazar payı, müşteri çeşitlendirmesi ve nakit döngüsü üzerinde olumlu katkılar sağlaması beklenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; Azmüsebat Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.mülkiyetindeki detayları 30 Aralık 2021 tarih, 0203 rapor no.lu Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan değerleme raporunda yer alan kesme, bileme, kaplama fonksiyonuna sahip makina ve teçhizatın 79mn TL bedel ile nakden alınmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 108 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 499 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,55 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,50-%1,55 bandında hareketin ardından %1,51 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -