Gündem

Çin’in kuracağı dev madencilik şirketinin ortakları açıklandı

Çinli yetkilileri, geçtiğimiz yılın sonunda bir kararname ile China Rare Earth Group oluşturulacağını açıklamıştı. Yeni şirketle ilgili ayrıntılar belirlemeye başladı. Devlete ait aktifleri denetlemekle yükümlü Çin kamu ajansı Sasac, yeni şirketin sermayenin yüzde 31’ini kontrolü altında tutacak. 

Yeni kuruluş, dünyanın en büyük ağır nadir maden üreticisi olacak ve esas itibarıyla da sermayenin yüzde 65’ine sahip olacak olan Minmetals, Chinalco et Ganzhou Rare Earth adlı üç dev Çin şirketinin aktiflerini birleştirmesinden oluşacak. Kalan hisse de Grinm Group ve China Iron & Steel Araştırma Enstitüsü adlı iki Ar&Ge grubu arasında paylaşılacak. Bu açıklama, sektörün başlıca iki aktörü olan China Northern Rare Earth et China Rare Earth Holdings’in aralarında yaptıkları yakın işbirliği anlaşmalarını bildirdikten sonra gerçekleşti.

Çin, örneğin disprozyum gibi nadir toprakların üretiminde ve daha da önemlisi bunların dönüştürülmesinde açık ara dünya birincisi. Çin, özellikle akıllı telefonlarda, rüzgar enerjisi tesislerinde ve savunma ve uzay ekipmanlarında bulunan 17 metal bütününün elde edilmesinde ve dönüştürülmesinde küresel lider konumunu kalıcı biçimde güçlendirme çabasında.

Çin, bu adımla ihtiyaç duyduğu değerli metallerin fiyatının artmasını önlemeyi hedefliyor. Nitekim özellikle elektrikli otomobil sektörünün hızla gelişmesi  sayesinde metal fiyatları, 2020 başı ila 2021 sonu arasında yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -