Gündem

Gıda krizi, korumacılığı arttırıyor

Dünya Ekonomik Forumu’ndaki iş dünyası liderleri ve politika yapıcılar, büyüyen bir dünya gıda krizinin, sorunu daha da büyütmesi muhtemel ve daha geniş bir ticaret savaşına yol açabilecek ülkelerin korumacı hareketlerini hızlandırdığını söyledi.

Ülkelerdeki korumacılık önlemleri , önce petrol ve türevleri, sonra endüstriyel metal, gıda kalemleri olarak devam ediyor. Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve Brezilya’dan sonra en büyük ikinci ihracatçı olan Hindistan dün stratejik bir karar daha aldı. Yurt içi fiyatların yükselmesini önlemek için bu sezonun ihracatını 10 milyon tonla sınırlayarak altı yıldan beri ilk kez şeker ihracatına kısıtlamalar getirdi.

Davos’ta korumacılık ön plana çıkıyor ve tam anlamıyla bir ticaret savaşından kaçınmak için acil müzakere çağrılarına yol açıyor. Gıda ve gübre ihracatına kısıtlamalar getiren yaklaşık 20’den fazla ülke var ve bu sadece sorunu daha da büyütüp işleri daha da kötüleştirebilir.

ABD’de yeni konut satışları Nisan ayında aylık bazda %16,6 düşerek dokuz yılın en büyük düşüşünü gösterince , güvenli limana yönelim ile ABD Hazine tahvillerinin getirileri bir ayın en düşük seviyelerine indi. 10 yıllık tahvil %2.768 ve 2 yıllık tahvil %2.464’de.

Petrol fiyatları, kısıtlı arz beklentisiyle yükseldi ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 110.45$’da kaldı ve Brent, 114.22$’a yükseldi.

Asya piyasaları , küresel büyüme endişeleri ve zayıf ABD ekonomik verilerinin yarattığı baskıya rağmen güne çoğunlukla pozitif devam ediyorlar. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,35, Avustralya hisseleri %0,33, Seul %0,61 ve Tayvan %0,2 yükselişteyken, Japon Nikkei ise %0,18 negatif.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Mobilya, beyaz eşya ve kiralık evin yer aldığı evlilik paketi maliyeti, ortalama 120 bin TL’ye ulaştı. Mobilya ve beyaz eşyada kredi kartına 9 taksiti az bulan çiftler, banka kredisi ve ikinci ele yöneldi. Sektör temsilcileri, karta taksit sayısının 24’e yükseltilmesi için BDDK’ya başvurdu.

Guggenheim Partners’ın Global Baş Yatırım Yetkilisi Scott Minerd, faiz oranlarını artırdıkça yavaşlayan ekonomik büyüme ve kötüleşen piyasa temel göstergeleri karşısında Fed’in şahin duruşunu yeniden düşünmeye zorlanabileceğini söyledi. “Nötr faiz oranı muhtemelen Fed’in düşündüğünden daha aşağıda. Fed faiz oranının yüzde 1,75 civarına yükseleceği Haziran’da nötr faiz oranı yakalanmış olabilir. Bunun ötesinde bir sıkılaştırma sınırlayıcı, kısıtlayıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed’in aşırı yüksek enflasyon ile başa çıkmak için faizleri artırmaya devam edebileceğini, faiz artırımlarının ekonomiyi resesyona sokmayacağına inandığını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği liderlerinin 30-31 Mayıs tarihlerinde yapacakları toplantıda Rusya’ya petrol ambargosu uygulanması konusunda bir anlaşmaya varmalarının olası görünmediğini söyledi.

ABD Enerji Bakanlığı, Biden yönetiminin daha önce aldığı karar çerçevesinde ABD’nin Stratejik Petrol Rezervleri’nden 40,1 milyon varil petrol satılmakta olduğunu bildirdi.

İngiltere’de ücretler Nisan’da sona eren 3 ayda 1992’den bu yana görülen en yüksek oranda arttı. İngiltere’de işletmeler Nisan’da sona eren 3 ayda çalışanlarına ödedikleri ücretleri ortalama yüzde 4 artırdılar.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Rosenberg, Rusya’dan petrol alımlarını görüşmek için Hindistan’a gidecek.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Batılı ülkelerin Rus devlet haber kuruluşlarını kapatmasının ardından Rusya’daki yabancı haber kuruluşlarının kapatılmasına izin veren yasayı onayladı.

Britanya, Katar ile yeni bir Stratejik Yatırım Ortaklığı anlaşmasına varıldığını duyurdu. Varılan anlaşma çerçevesinde Katar gelecek 5 yılda Britanya’ya 10 milyar GBP yatırım yapacak. Katar yatırımlarını finansal teknoloji, siber güvenlik gibi sektörlere yapacak. Stratejik Yatırım Ortaklığı anlaşması Katar emri Şeyh Tamim bin Hamade el-Sani’nin Londra ziyareti sırasında imzalandı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -