Gündem

İstanbul Silivri’de depreme hazırlık toplantısı

İSTANBUL (İGFA) – Silivri Belediyesi, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle ‘Deprem Gerçeği Üzerine Silivri Belediyesi Tarafından Yapılan Hazırlıklar’ konulu kamuoyu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda detaylı bir sunum yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ilçede yaptıkları afetlere hazırlık çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Başkan Yılmaz yaptığı konuşmada Silivri Belediyesi tarafından yapılan mikrobölgeleme ve jeolojik etüt çalışmaları, Boğluca Deresi çevresindeki ‘Yapı Yasaklı Alan’ kararının kaldırılması, riskli binaların yıkımı ve Varnalı Konutları’ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Başkan Yılmaz’ın gündeminde Silivri Afet Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen afetle mücadele çalışmaları da vardı.

Silivri’de yaklaşık 4 yıldır doğal afetlere karşı dirençli bir kent oluşturmak adına yaptıkları çalışmaları anlatan detaylı bir sunum yapan Başkan Volkan Yılmaz, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye’deki tüm ilçelerden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi istedi. Silivri Belediyesi olarak kapsamlı bir çalışma yaptık ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizi, Bakanlığımıza onaylattık. Bu çalışma ile ilçemizde olabilecek heyelan, su taşkını, deprem gibi afetlerin tamamını göz önünde bulundurarak, muhtemel riskli alanların tespitini yaptık. Sorunlu görünen bölgelerdeki mahallerde sağlıklı ve güvenli alanların oluşturulması, yapılacak planlama çalışmalarında yöntemler ve araçları tespit ederek yeni yol haritamızı oluşturduk. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında 3 aşamadan oluşan bir çalışma yaptık. Birinci aşamada Silivri ile ilgili ciddi bir envanter çalışması gerçekleştirdik. 69.185 adet yapıda yerinde tespit yaptık. Görüntüleme çalışmalarımızla tüm yapıları kayıt altına aldık. Kent Bilgi Sistemine elimizdeki bu verilerin girişini tamamladık. İkinci aşamada ilçemiz genelinde yapılan fiziksel ve sosyal analizler doğrultusunda Silivri’mizi mekânsal olarak 4 bölgeye ayırdık. Bu alt bölgelere özel planlama kararları ürettik. Üçüncü aşamada ise yaptığımız arazi çalışmalarıyla yapı stoğunun analizlerini yaptık. Tespitini tamamladığımız 69.185 yapının 17.095 adedinin yapısal ve zeminsel puanlama sistemine göre riskli yapı olabileceğini tahmin etmekteyiz. Yapmış olduğumuz önemli bir çalışma da mikrobölgeleme ve imar revizyonlarıdır. Mikrobölgeleme çalışmaları esasında büyükşehir belediyelerinin görev, yetki ve sorumluluğundadır. İlçe belediyeleri bu çalışmaları yapmaz. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yapmasını beklemeden mikrobölgeleme çalışmalarımızı tamamladık. 27.03.2020 tarihinde İmar Plan Revizyon ihalesine çıkılmış ve afete duyarlı imar planı çalışmaları için 5.650 hektar alanda jeolojik etütlerin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu çok trajik bir durum. 519 adet harita ve yaklaşık 16.000 hektar alanda mikrobölgeleme, jeolojik etüt çalışmalarımızı tamamladık.” dedi.

2,5 yıl süren bir çalışma neticesinde Boğluca Deresi çevresinde kentsel dönüşümün önünü açtıklarını ifade eden Başkan Volkan Yılmaz, “2,5 yıllık mücadelemiz sonrasında yapı yasağını kaldırıp İBB’den onaylattık. Yapı yasaklı ilan edilen yaklaşık 159,4 hektar alanda kentsel dönüşümün önünü açmış bulunmaktayız. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız finansını oluşturdukları takdirde dilediği gibi kentsel dönüşüm yapabilirler. Silivri Belediyesi olarak temel hizmet anlayışımız siyasi tartışmaların içine girmeden Silivri’mize insan odakları hizmetleri getirebilmektir. İBB’ye ve Başkan Ekrem İmamoğlu’na çeşitli platformlarda dile getirdim. Buradan bir kez daha söylemek istiyorum: Boğluca Deresi çevresinde yaşayan vatandaşlarımız için bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatılmasını temenni ediyorum. Buradaki mülk sahiplerinin de bir an önce binalarını kontrol ettirip gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -