Gündem

İzmir’de Dünya Tiyatro Günü’nü etkinlikleri

İzmir Büyük Şehir Belediye Tiyatroları (İzBBŞT),  Dünya Tiyatro Günü’nü de kapsayan 27 Mart haftasında üç oyun sahneleyecek. Azizname, Mor Şalvar ve Tavşan Tavşanoğlu 29 Mart-3 Nisan tarihleri arasında İzmirliler ile buluşacak.

Hangi tarihte nerede?

Azizname 1 Nisan’da Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 3 Nisan’da Karşıyaka Suat Taşer Tiyatrosu’nda ücretsiz olarak sahnelenecek. Mor Şalvar 28 Mart-30 Mart tarihlerinde Tavşan Tavşanoğlu ise 1-3 Nisan tarihlerinde Kültürpark İzmir Sanat’ta İzmirliler ile buluşacak. Ücretsiz oyunların davetiyeleri ilçe kültür müdürlükleri ve sahnelerin gişelerinden, İzmir Sanat’ta sahnelenecek oyunların biletleri ise “kultursanat.izmir.bel.tr” adresinden, İzmir Sanat ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi gişelerinden temin edilebilir.

Azizname

Dünya prömiyeri 1995 yılında Berlin’de yapılan ve çeyrek yüzyıldır sahnelerde yer bulan “Azizname”, Aziz Nesin taşlamaları ve öykülerini geçmişten günümüze giden bir yolculuğun manzarasına yerleştiriyor.

Tavşan Tavşanoğlu

Yönetmenliğini Yücel Erten’in yaptığı “Tavşan Tavşanoğlu”, serbest piyasa ekonomisi ve neoliberal politikaların topluma dayattığı sıkışmışlığa ve çaresizliğe rağmen “her şey yolunda” söylemini kullananlara eğlenceli bir karşı çıkış içeriyor.

Mor Şalvar

Temizlik işçisi dört kadın onlara yazılan hikâyeleri yırtıp kendi öykülerinin yaratıcısı olmak için bir yola girerler. Onları yollarından döndürebilecek tek şey ise enselerinde her geçen gün baskısını daha fazla hissettikleri ölümün varlığıdır.

1946’dan bugüne

1946’da tiyatro, sinema oyuncusu ve yönetmen Avni Dilligil’in yönetiminde başlayıp dört yıllık serüveni sona eren Şehir Tiyatroları, dönem dönem yeniden hayata geçirilmeye çalışılsa da girişimler sonuçsuz kaldı. 1989’da Prof. Dr. Özdemir Nutku Şehir Tiyatroları adını tekrar kent yaşamına kazandırmaya çalıştı. Ama bu çaba Gezici Kamyon Tiyatrosu uygulamasıyla ancak iki yıl yaşayabildi.
Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasındaki Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ndeki ilanla duyuruldu. Logosu yarışmayla belirlenen Şehir Tiyatroları, özenli bir sınav sürecinin ardından kadrosunu kurdu. İzmir Şehir Tiyatroları, Yücel Erten’in deyimiyle “tiyatronun töresi gereği” 1 Ekim’de perde açtı.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -