Gündem

Küresel belirsizliğe İki toplantı yanıt verecek

Çin siyasi takviminin en önemli yıllık toplantılarından bir olan İki Toplantı, resmen başladı. Çin Ulusal Halk Kongresi ve Çin Ulusal Halk Siyasi Danışma Konferansı etkinliklerini içeren İki Toplantı, ülkenin gelişimi ve sosyalist demokrasinin canlılığını göstermesi açısında Beijing yönetimince büyük önemle tertip ediliyor.

İki Toplantı’yı bu yıl benzerlerinden önemli kılan hususların başında zamanlama geliyor. Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi öncesinde düzenlenecek İki Toplantı aynı zamanda modern sosyalist bir ülke inşa etme hedefinin konulduğu ikinci hedefin başlangıcı olacak. Çin Komünist Partisi (ÇKP) kuruluşunun 100. yılı olan 2021 senesinde mutlak yoksulluğun ülke genelinde sona erdirildiğini kamuoyuna duyurmuştu.

HÜKÜMET ÇALIŞMA RAPORU AÇIKLANACAK

İki Toplantı sadece Beijing yönetiminin hedeflerinin zamanlaması itibarıyla değil, aynı zamanda dünyanın geçirdiği zorla testler karşısında da dikkatle takip edilecek. Rusya’nın Ukrayna düzenlendiği harekât ve Covid-19’un etkilerinin hala devam etmesi karşısında küresel ekonominin geleceği alınacak kararlara bağlı olabilir.

Çin, geçen yıl ilk kez dış ticaretinde 6 trilyon doları aşarken, ekonomik büyüme yıllık oranda yüzde 8,1 oranında gerçekleşmişti. Küresel büyümeye yüzde 30 oranında katkı sağlayan Çin’in önümüzdeki dönem büyüme hedeflerini 5 Mart’taki Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında Başbakan Li Keqiang’ın yıllık hükümet çalışma raporu ile ilan etmesi bekleniyor.

YÜZDE 5,5’LİK BÜYÜME BEKLENİYOR

Eski Çin Dünya Ekonomisi Derneği Başkanı ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi Dünya Ekonomi ve Siyaset Enstitüsü Direktörü Yu Yongding, Global Times gazetesine verdiği demeçte “Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı tarafından belirlenen ekonomik istikrar ile uyumlu olan ana akımdaki yüzde 5,5’lik büyüme tahminlerine katılıyorum.” diye konuştu.

Çinli ekonomistler yüzde 5’lik bir büyüme oranın ekonomide “güvenli bölge” yaratacağını vurgularken, dün düzenlenen basın toplantısında konuşan 13. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi’nin 5. Oturum Sözcüsü Guo Weimin “Çin, ekonomisinin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak güvene, koşullara ve yeteneklere sahip.” dedi. Çinli sözcü ayrıca, Beijing yönetiminin üst dışa açılmayı derinleştirmek için çalışmalara devam edeceğinin altını çizdi.

Çin’in ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde çalışma hayatında ve vergilendirmede önlemler almasına da kesin gözüyle bakılıyor. Beijing yönetimi Covid-19’un zorlayıcı şartlarına yanıt olarak 2021’de vergi ve harçlarda 1 trilyon yuanlık indirime gitmişti. Çin Maliye Bakan Yardımcısı Xu Hongcai bu yılın başlarında düzenlediği basın toplantısında Çin’in bilim ve teknoloji, istihdam ve iş kurma, tıbbi bakım ve eğitim de dâhil olmak üzere bu yıl 11 tercihli vergi ve ücret politikası uygulamaya devam edeceğini ilan etmişti.

Öte yandan İki Toplantı sırasında Çin’in yeşil dönüşümü, bilim ve teknolojide inovasyon, yasalar ve milletvekili seçimleri üzerinde çalışacağı kamuoyunda yer alan bilgiler arasında.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -