Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Önceki gün yaşanan realizasyonların ardından hafif satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, bir önceki günün sert satışlarının ardından hafif satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde geçtiğimiz Çarşamba günü 807K ile beklentinin oldukça üzerinde gelen ADP özel sektör istihdamı değişimi verisinin ardından, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi 1 Ocak ile sona eren hafta için 207K ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Omicron varyantı etkilerinin istihdam piyasası üzerindeki yansımalarını göstermeyen ADP verisi sonrası bugün açıklanacak Aralık ayı tarımdışı istihdam verisinin de bu belirtileri taşımayacağı yönündeki öngörüler ön planda. Fed’in sıkılaştırmacı patikada beklenenden daha hızlı faiz artırımlarına geçiş yapabileceği yönündeki endişeler hala etkisini sürdürüyor. Bu çerçevede dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,70 seviyesi üzerindeki seyrini sürdürürken, VIX endeksi 20 seviyesi yakınlarındaki kalıcılığını sürdürdü. Dow Jones endeksi %0,47 düşüşle 36.236,47 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,10’luk değer kaybı ile 4.696,05 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi %0,13 düşüşle 15.080,90 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, dün yaşanan realizasyonlar sonrası alıcılı seyrin öne çıktığını görüyoruz. Diğer taraftan, bu sabah Hong Kong borsasına kote olan China Credit Trust, emlak geliştirme birimi Shimao Grup’un 645 milyon yuan (101 milyon dolar) borcunu ödeyemediği için temerrüde düştüğünü bildirdi. Evergrande’ın aksine büyük şehirlerde kaliteli projeler yapan ve yatırım yapılabilir notu bulunan bir inşaat şirketi olan Shimao Grup’un temerrüde düşmesi, Çin’de emlak sektörüne ilişkin endişeleri artırdı. Bu çerçevede Hang Seng emlak sektörü endeksinin %1 düşüş kaydettiğini izliyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah ılımlı pozitif seyir hakim. Bugün yurt dışında ABD’de tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. Aralık ayı tarımdışı istihdam artışının 424K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülürken, işsizlik oranının aylık bazda 0,1 puan düşüşle %4,1 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %4,2 seviyelerinde artışlar göstermesi bekleniyor. İşgücü katılım oranının da 0,1 puan artışla %61,9 seviyesine hafif yükselmesi de beklentiler dahilinde. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar ve TÜFE verileri izlenecek. Perakende satışlar Kasım ayı verisinin yıllık bazda %5,6 yükselmesi bekleniyor. TÜFE cephesinde de Aralık ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %4,8 ve %2,5 artışlarla yüksek seviyelerini sürdürmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi cephesinde ise Sentix yatırımcı güveni ve işsizlik oranı takip edilecek. Verilere ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak, hatırlanacağı üzere Aralık ayı Sentix yatırımcı güveni verisi aylık bazda 4,81 puan düşüşle 13,49 seviyesine gerilemişti. İşsizlik oranı da Ekim ayında aylık bazda 0,1 puan düşüşle %7,3 seviyesinde gerçekleşti

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -