Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Makro görünüme ilişkin belirsizliğin veriler cephesinde teyit edilmesiyle karışık seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, JP Morgan’ın 2022 yılına ilişkin ortaya koyduğu karamsar öngörülerin ortaya koyduğu makroekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin veriler cephesinde teyit edilmesiyle karışık seyir izledi. Özellikle yüksek miktardaki kredi rezervinin serbest bırakılmasının desteğiyle karlılığını artıran bankanın CFO’su Barnum, bankanın önümüzdeki iki yıl içinde karlılık hedefini tutturamayacağı konusunda yaptığı uyarı piyasalardaki görünümde etkili oldu. Bilançolar cephesinde JP Morgan Chase hisseleri bankanın gelirleri ve net karının piyasa beklentisini aşmasına karşın %4 düşüş kaydetti. Citigroup’un net karının da yıllık bazda %26 gerilemesi sonrası bankanın hisseleri %3 düştü. Bu arada, Wells Fargo’nun hisseleri de bankanın gelirinin beklentileri aşmasına karşın değer kaybı yaşadı. CEO Scharf yaptığı açıklamada, kredi talebinin yılın ikinci yarısında toplandığını söyledi. Makro veriler cephesinde, ABD’de perakende satışlar verisi aylık bazda %1,9 düşüşle beklentilerden daha zayıf performans gösterdi. Kasım ayı verisi de %0,3 artıştan %0,2 artışa revize edildi. Çekirdek satışlarda da sert düşüş izlendi. Veri %2,5 düşüşle beklentinin oldukça altında gerçekleşti. Sanayi üretimi verisi de aylık bazda %0,1 artışla piyasa beklentisinin altında kaldı. Michigan tüketici güveni Ocak ayı öncü verisi ise aylık bazdsa 1,8 puan düşüşle 68,8 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, şimdilerde swap piyasalarında Fed’in bu yıl dört faiz artırımı yapacağı ve böylece federal fonlama oranının yıl sonunda %1’e yükseleceği yönündeki öngörüler fiyatlanıyor. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,79 seviyesini aşarken, VIX endeksi 19,19 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi %0,56 düşüşle 35.911,81 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,08 artışla 4.662,85 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,59 gerileme ile 14.893,80 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda ise endekslerin tamamı negatif performans gösterdi. Dow Jones endeksi %0,88 gerilerken, S&P 500 endeksi %0,3 düşüş kaydetti. Nasdaq endeksi de %0,28 ekside kapandı. Sektörler cephesinde de S&P 500 Bankacılık endeksinin bankacılık sektör hisselerinde öne çıkan baskılanma nedeniyle %1 düşüş kaydettiği takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise negatif eğilimli seyir görülüyor. Özellikle, Çin’de açıklanan makro verilerin “sıfır kovid” politikasına ek olarak, emlak sektöründeki problemler ve zayıf seyreden tüketimin yansımalarını ortaya koyması karşısında, Fed’in 2022 yılında 7 kez faiz artırımına gidebileceği yönünde öne çıkan beklentiler piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Çin ekonomisi 4Ç21’de %4 büyüme kaydederek piyasa beklentisinin üzerinde performans gösterdi. Ancak verinin çeyreksel bazda 0,9 puan yavaşlama gösterdiğini belirtmek isteriz. 2021 yılı GSYİH büyümesi de %8,1 seviyesinde piyasa beklentisine yakın gerçekleşirken, 2020 yılına kıyasla 1,7 puan yavaşlama gösterdiğini takip ediyoruz. Perakende satışlar cephesinde de oldukça zayıf bir görünüm söz konusu. Aralık ayı verisi yıllık bazda %1,7 seviyesinde piyasa beklentisinin oldukça altında gerçekleşti. Sanayi üretimi verisi ise yıllık bazda %4,3 artışla piyasa beklentisini aştı. Verilerdeki görünümün daha çok politika desteği ihtiyacını ortaya koyması sonrası PBOC orta vadeli kredilerinin borçlanma maliyetlerini Nisan 2020’den bu yana ilk kez düşürdü. Banka 700 milyar yuan (110,19 milyar dolar) değerinde bazı finans kuruluşlarına verilen bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi kredilerinin faiz oranını 10 baz puan indirerek %2.85 seviyesine revize etti. Öte yandan, ABD cephesinde ise şimdilerde yüksek enflasyonist baskılar nedeniyle şimdilerde Fed’in yıl içerisinde 7 kez olmak üzere beklentilerin ötesinde faiz artırımına gidebileceği yönündeki tahminlerin ön planda olduğunu izliyoruz. Ayrıca, ünlü milyarder Ackmann’ın da belirttiği gibi Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışına yönelik beklentilerin de bu adımla Fed gelecekte daha agresif ve ekonomik olarak acı verici adımlardan kaçınacağı savıyla arttığını izliyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah satıcılı seyir hakim. Bugün yurt dışında veri akışı sakin seyredecek. Bu arada bugün ABD piyasaları Martin Luther King Günü nedeniyle kapalı olacak.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Empire imalat endeksi verisi takip edilecek. Ocak ayı verisinin aylık bazda 5,9 puan düşüşle 26 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de ZEW beklenti anketi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı verisi aylık bazda 0,9 artışla 26,8 seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde de Japonya’da BoJ’un faiz kararı toplantısı takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -