Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan realizasyonlarla satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, federal fonlama oranında beklenenden daha fazla sayıda ve boyutta faiz artırımlarına gidileceği yönündeki endişelerle teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan realizasyonlarla satıcılı seyir izledi. Ayrıca Bitcoin fiyatlarında %8’e varan düşüş de risk algısındaki zayıflamada etkili olan bir diğer unsur. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,80 seviyesine ılımlı gerilerken, VIX endeksi 25 seviyesini aştı. Dow Jones endeksi %0,89 düşüşle 34.715,39 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %1,1 değer kaybıyla 18 Ekim’den bu yana ilk kez 4.500 seviyesinin altına gerileyerek 4.482,73 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksinde 4.320 seviyesine kadar gerilemesi durumunda endeksin %10 gerileme kaydedebileceği ileri sürülüyor. Nasdaq endeksi ise %1,30 gerileme ile 14.154,00 seviyesinden kapanarak Kasım ayında gördüğü zirve seviyeden oldukça uzaklaşmaya devam etti. Hisseler özelinde, Netflix hisseleri 4Ç21 finansallarının abone artış hızında yavaşlamayı ortaya koymasıyla %19 düşüş kaydederken, Pleton hisseleri de fitness ürünleri üretimini geçiçi olarak durduracağını duyurmasıyla %24 geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Fed’in parasal sıkılaşma sürecine ilişkin endişelere ek olarak ABD- Rusya gerilimi nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. Ancak Çin cephesinde likidite adımlarının devam edeceği yönündeki gelişmeler kayıpların daha kontrollü düzeylerde kalmasını sağlıyor. Reuters’in konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre, orta vadeli kredi kolaylığı ile kredi ana faiz oranlarında indirime giden PBOC devamlı kredi kolaylığı (SLF) kredilerinin faiz oranlarını da indirecek. Kaynaklar, hali hazırda yüzde 3,05, 3,20 ve 3,55 olarak uygulanan gecelik, 7 gün vadeli ve 1 ay vadeli SLF faiz oranlarının 10’ar baz puan düşürülerek yüzde 2,95, 3,10 ve 3,45 olarak belirleneceğini öngördüler. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah negatif seyir hakim. Bugün yurt dışında ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi cephesinde de tüketici güveni verisi izlenecek. Ocak ayı verisinin 0,7 puan düşüşle -9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Asya tarafında, Japonya’da ulusal TÜFE verisi izlenecek. Aralık ayı verisinin manşet bazda %0,9 yükseliş kaydetmesi, çekirdek verinin de %-0,6 gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, ve Markit PMI verileri izlenecek. Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Aralık ayı verisi aylık bazda 0,3229 puan düşüşle 0,3271 seviyesine gerilemişti. Markit PMI verilerine ilişkin olarak piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere veri Aralık ayında aylık bazda 0,6 puan düşüşle 57,7 seviyesine gerilemişti. Hizmet PMI verisi de 0,4 puan düşüşle 57,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı imalat verisi aylık bazda 0,4 puan düşüşle 58 seviyesine gerilemişti. Hizmet PMI verisi de 2,8 puan gerilemeyle 53,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Asya cephesinde, Japonya’da da PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı imalat PMI verisi aylık bazda 0,2 puan düşüşle 54,3 seviyesine geriledi. Hizmet verisi de 0,9 puan düşüşle 52,1 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -