Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: ABD’de üç ana endeks, Kasım 2020’den bu yana en büyük haftalık yükselişini yaşadı

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda karışık seyir hakim oldu. Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararının takip edildiği Cuma günü Asya piyasalarında endeksler Çin ve Japonya’da pozitif, Hong Kong’ta endeksler negatif kapandı. Avrupa’da Stoxx Europe 600, Cuma kapanışı itibarıyla Ukrayna işgalinden bu yana verdiği kayıpların tümünü geri aldı. DAX endeksi %0,2 yükselişle 14.413 seviyesinde yatay pozitif kapanış yaptı. ABD’de tarafında ise, Rusya’nın Eurobond kupon ödemelerini dolar bazında yaptığına dair çıkan haberle birlikte iyimser hava hakim oldu. Ayrıca, Çin lideri Xi Jinping ile ABD Başkanı Biden arasında geçen görüşmeden de olumlu mesajlar çıkması ve Çin’in, işgal görmek istediğimiz bir durum değil açıklamasıyla ABD piyasalarında gün içinde olumlu hava devam etti. S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri, Kasım 2020’den bu yana en iyi haftalık kazanımlarını kaydetti. Dow Jones endeksi %0,79 artışla 34.754 seviyesinde kapanış yaptı. Teknoloji sektörü %2,1 primle en fazla yükselen sektör oldu. S&P 500 endeksi %1,2 artışla 4.463 ve Nasdaq endeksi %2,05 artışla 13.893 puandan günü tamamladı. Haftalık bazda ise Dow Jones %5,5, S&P 500 %6,2 ve Nasdaq %8,2 yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Cuma günü %2,15 seviyesinden, Almanya 10 yıllıkları ise yataya yakın kapanışla %0,36 oldu. Geçtiğimiz haftaya 99,12 seviyesinden başlayan dolar endeksi, haftalık olarak %1,0’e yakın düşüşle 98,22 seviyesinden haftayı tamamladı. DXY geçen hafta Japon Yeni dışında tüm majör para birimlerine karşı değer kaybetmişti, EURUSD paritesi haftalık olarak artıda, 1,1054 seviyesinden haftayı noktaladı. DXY bu sabah 98,3 seviyesine hafif yükselirken VIX endeksi ise 23,8 seviyesine geriledi. Altın Fed’in sıkılaşma döngüsünü başlatmasıyla gerilerken haftayı kayıpla 1.922 USD/ons seviyesinden kapattı. Petrol fiyatları Cuma günü tekrar yükselişe geçmişti. Brent petrol bugün de Suudi enerji tesislerine saldırı haberleriyle %3 artışla 111 USD seviyesinde. Çin ve Hong Kong’da kovid vakalarında artış devam ederken Çin’de Ocak 2021’den bu yana ilk kez Covid-19’dan iki ölüm bildirildi. Çin, Wuhan’daki ilk salgından bu yana “sıfır Covid” stratejisi uygulamaya devam ediyor. Özellikle Çin’in vaka artışıyla izleyeceği politika tedarik zincirleri açısından önemli olacak.

Bugün ne bekliyoruz? Bugün Rusya’da hisse senedi piyasası üç hafta aranın ardından açılıyor. Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görülüyor. ABD vadelilerinde ise hafif satıcılı seyir görülüyor. Bu hafta piyasaları, nispeten daha sakin bir ekonomik gündem bekliyor olacak. Bugün Japonya Tokyo Borsası “İlkbahar Ekinoksu” nedeniyle kapalı olacak. Almanya’da Şubat ayına ilişkin üretici enflasyonu rakamları gelecek. Yılın ilk ayında ÜFE aylık %2,2 ve yıllık %25,0 artış göstermişti. ABD’de 2021 yılı son çeyrek döneme ilişkin cari işlemler dengesi ve Şubat ayı Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi verileri yayımlanacak. TSİ 19:00’da ise Fed Başkanı Powell’ın NABE (National Association for Business Economics) konuşması takip edilecek. Çarşamba günü Powell, Uluslararası Ödemeler Bankasının düzenlediği bir zirvede online bir panele katılacak. Diğer birçok Fed yetkilisi de hafta boyunca konuşma yapacak.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta ayrıca ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle bu hafta içi Avrupa’yı ziyaret edecek ve Brüksel’de NATO liderleriyle yapılacak zirveye katılacak. Zirvenin ardından Biden Polonya’yı da ziyaret edecek. Yeni haftada Salı günü Macaristan Merkez Bankası (MNB) faiz kararını açıklayacak. MNB, son 9 toplantısında üst üste faiz artırımları gerçekleştirerek oranı %0,60’dan %3,40’a kadar yükseltmişti. Çarşamba günü ise İngiltere enflasyon rakamları, Perşembe günü ise bir çok ülkede Mart ayı öncü PMI verileri öne çıkıyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -