Gündem

Küresel piyasalarda fiyatlamalar

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı bir seyir görüldü. Asya piyasalarında Çin’de yeni kısıtlamaların devreye alınmasıyla düşüşler görülürken, Avrupa borsalarında da Fransa hariç %0,5 civarında negatif kapanışlar görüldü.

Cuma günü Paskalya tatili nedeniyle bir çok piyasa kapalı olacak. Dünyada majör hisse senedi piyasalarında yüksek enflasyon ve olası bir resesyon, hisse senedi piyasalarını baskılamaya devam ediyor. Ayrıca ABD’de de bilanço dönemi bu hafta başlıyor.

ABD’de ise satış baskısı daha sert oldu. Tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyir teknoloji hisselerinde yüksek oranda negatif fiyatlandı ve endeksler üzerinde baskılayıcı faktörlerden oldu. S&P 500 endeksinde yer alan sektörlerin tamamı günü kayıplarla sonlandırırken, enerji ve teknoloji hisselerinde %2,5 üzerinde görülen kayıplar endeksi aşağı çekti. Dow Jones %1,19, S&P 500 %1,69 ve Nasdaq %2,19 değer kaybetti.

ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisi dün Aralık 2018’den bu yana ilk kez %2,8320 seviyesine yükseldi. 10 yıllık faizi bu sabah %2,80 seviyesinde. Almanya 10 yıllık tahvil faizi ise %0,82’yi aşarak 2015 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ABD hazine tahvil getirilerinde yeni zirvelerin görülmesi USD’ye destek olurken, JPY’nin de kötü performansını sürdürmesi ile DXY endeksi 100 seviyesini gün içinde birkaç kez kırmayı denedi. USD endeksi günü 100 seviyesinin hemen altında tamamladı. Dolar endeksi bu sabah 99,98 seviyesinde bulunuyor.

Çin’de yaşanan kapanmaların talebe olumsuz etkisi, stratejik rezervlerin kullanıma sokulması ve USD’de izlenen pozitif seyir petrol kontratlarında satışa etki ederken, İran’la yapılan görüşmelere dair gelen olumsuz açıklamalara rağmen, satıcılı seyir gün genelinde devam etti. Bu sabah ise fiyatlarda hafif artışlar takip ediyoruz. ABD ham petrolü 96,1 dolar, Brent petrol ise 100,1 dolardan işlem görüyor.

Ons altın, ABD hazine tahvil getirileri ve USD endeksinin güçlü seyrine rağmen, gün içinde 1.970 USD’ye yükselerek son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Bugün açıklanacak ABD Mart ayı enflasyon verisinin yeni zirve yapacağı beklentisi de altın fiyatlarında yükselişe etki etti.

VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor; bu sabah 24,4 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir görünüm izleniyor. Çin’de pozitif, Japonya borsasında negatif bir seyir var. ABD vadelilerinde de hafif negatif bir görünüm var.

Bugün ABD’de Şubat ayı TÜFE verisi açıklanacak. Tüketici enflasyonu yıllık %7,9 ile 40 yılın en büyük yıllık artışını göstermişti ve Ukrayna’daki savaş emtia fiyatlarını çok yükselttiğinden bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin Mart ayında yıllık %8,4 artış göstermesi bekleniyor. Bu da 1982’den beri en yüksek artış anlamına geliyor. Enflasyonun aylık bazda da %1,2 ile 2005’ten beri en sert artışı kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonda beklenti ise verinin aylık %0,5’lik artışla yıllık bazda %6,4’ten %6,6’ya yükselmesi yönünde. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yılın son çeyreğinde manşet enflasyonun %5,7 seviyelerine çekilmesini bekliyor. Beklentilerin üzerinde gelecek güçlü bir enflasyon verisi, Fed’den sıkılaştırıcı adımların agresif şekilde artışını güçlendirebilir.

Gelecek gündemde neler var?

Yurt dışında bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncelikli gündem maddesi olacak. ABD üretici enflasyonu ve sanayi üretimi piyasaların yakından izleyeceği veriler olarak öne çıkacak. Ayrıca ABD’de ilk çeyrek bilanço sezonu da bu hafta başlayacak.

ABD’nin ÜFE raporu Çarşamba günü paylaşılacak. ABD’de ÜFE son olarak yıllık %10,0 artış göstermişti. ÜFE’nin de Mart ayında %10,6’ya yükselmesi bekleniyor.

Bu hafta ilk çeyrek bilanço sezonu ABD’nin büyük bankaları ile başlıyor. Beklenti, finans sektöründeki kazançlarda geçen yıla göre gerileme olduğu yönünde. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yatırım bankalarının gelirleri darbe alırken bazı bankalar da Rusya’yla ilişkili kayıplar için karşılık ayırıyor. JPMorgan Çarşamba günü; Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup ve Wells Fargo Perşembe günü bilanço açıklayacak.

Perşembe günü ise ECB’nin faiz toplantısı yapılacak. Son dönemde hızla artan enerji maliyetlerinin etkisiyle Euro Bölgesi’nin enflasyonu %7,5 ile rekor seviyeye yükselmişti. Piyasada ECB’nin bu yıl faiz artıracağına ilişkin beklenti artıyor. Mart ayında ECB, tahvil alım teşvik programını Eylül’de bitecek şekilde azaltmaya başladığını duyurmuş, aynı zamanda tahvil alımları bittikten “bir süre sonra” faiz artışlarının bunu takip edebileceğini söylemişti. Cuma günü ise bir çok ülkede piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -