Gündem

Metal üretim endüstrilerinde en riskli 4 faktör

Metal üretim sektöründe bir yıl içerisinde 14 binden fazla yaralanmanın kaydedildiğini aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, şirketlerin ve çalışanların dikkat etmesi gereken 4 risk faktörünü ve güvenlik önlemlerini paylaşıyor.

Demir, çelik, alüminyum gibi birincil metallerin yapımı ve şekillendirme süreçleri; ısı, basınç, zehirli gazlar, erimiş metaller, yüksek gürültü ve patlamalar gibi fiziksel ve kimyasal zararlar verebilecek birçok tehlikeyi ortaya çıkarıyor. Dünyada yaklaşık 139 milyar dolar değeriyle büyük bir pazar olduğunu kanıtlayan metal üretim sektörü, ayrıca 14 binden fazla çalışanın yaralandığı bir endüstri. Amerikan İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi OSHA’nın verilerine göre iş yeri kazalarına sebep olan en önemli güvenlik ihlalleri arasında solunum, yüz ve göz koruması eksikliğinin ilk sıralarda yer aldığını belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, en önemli 4 risk faktörüne ve koruma önlemlerine dikkat çekiyor.

Hem fiziksel hem kimyasal tehdit

Birincil metal endüstrileri, günlük hayatta karşılaşılan ürünlerin %90’ında bulunan ekipmanların üretimini gerçekleştirmesiyle değerli olduğu kadar çalışanları için de riskli bir sektör. Metal üretimi ve döküm işlemi boyunca ısı ve erimiş metalle temas, insan bedeni için tehlike oluştururken, ayrıca uçuşan parçacıklar ve kıvılcımlar da özellikle gözlere zarar verebiliyor. Tehlikelerin yalnızca fiziksel boyutta kalmadığını kimyasal yollarla da çalışanları tehdit ettiğini belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, havaya kimyasal salınımda bulunan metal işlemlerinin soluma yoluyla tehlike saçtığına da dikkat çekiyor. Şengül, eritme ve döküm işlemleri sırasında gürültü seviyelerinin ciddi işitme bozukluklarına yol açmasının da birçok ülkede en yaygın bildirilen meslek hastalıklarından olduğunu ayrıca aktarıyor.

Koruma önlemleri yaralanma riskini önemli ölçüde azaltıyor

ABD Çalışma İstatistikleri Raporu’na göre 2020 yılında 14 binden fazla çalışanın yaralanmasına sebep olan metal endüstrilerindeki en büyük 4 risk faktörüne dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, korunmak için gerekli güvenlik önlemlerini sıralıyor.

Göz koruması: Koruyucu gözlükler, riskli sektörlerin çalışanları arasında en sık ihmal edilen koruyucu ekipmanlar arasında yer alıyor. Birincil metal endüstrileri için en büyük riskler arasında ise kaynak ışığı, uçuşan aşındırıcı parçacıklar ve püsküren sıvılar varken koruyucu gözlük kullanımı ciddi önem taşıyor. Koruyucu gözlük seçimi sırasında buğu önleme ve sıçrayan partiküllere dayanım gibi başlıca kalite faktörüne dikkat etmek gerekiyor.

Solunum koruması: Metal işleme endüstrilerinde birçok hava kaynaklı kimyasal tehlike barınmakta. Eritme, döküm ya da şekil verme uygulamaları sırasında havanın fazla ve direkt solunması halinde bir dizi akut ve kronik solunum yolu bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu tarz bir riskten korunmak için çalışan takımları özelinde ve ilgili üretim sürecinin risk analizi doğrultusunda uygun yüz maskesi ve filtre kullanımı, fabrika içerisinde ise hava besleme sistemlerinin kullanımı koruma sağlayacaktır.

İşitme koruması: Birçok iş yeri yaralanmasından farklı olarak gürültüye aşırı maruz kalmanın semptomları, işitme sisteminde herhangi bir hasar meydana gelene kadar fark edilmez. Yavaş yavaş ortaya çıkan işitme problemleri en tehlikeli hastalıklar arasındadır. Uygulamalar sırasında gürültüye maruz kalma seviyeleri büyük ölçüde değişkenlik gösterebilirken farklı seviyelere göre üretilen kulaklıkların kullanımına özen göstermek riskleri büyük ölçüde azaltacaktır.

Vücut koruması: Metal üretim ve döküm işlemleri boyunca radyan ısıya ve erimiş metal sıçramasına maruz kalmak kaçınılmazdır. Vücudun tamamında koruma sağlayabilecek özel üretim giysiler ve dayanımlı eldivenler çalışanları korurken baretler de yaygın risklerden biri olan ekipman ve nesne düşmelerine çalışanlara koruma sağlayacaktır.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -