Gündem

Piyasaların yönü

BIST100… Global piyasalar noel tatili sebebi ile kapalı olup, geçen hafta toparlanma gösteren endeks, USDTRY paritesinden ayrışarak hatayı pozitif kapatmıştı. En son yurtiçinde görülen vakaların 40 bine yaklaşması, kısıtlamalar tarafında endişeleri arttırmaktadır. Yılın son günlerinde endeks hafifi pozitif seyretmektedir. Piyasa önümüzdeki hafta yurtiçi yılın en yüksek enflasyon oranını beklemektedir. Bununla birlikte büyük market zincirleri ürünlerde yapılan indirimler konusunda peşpeşe açıklama yapmaktadırlar.

 

 

USDTRY… Geçen hafta başında 18,36 TL seviyelerini gören kur, Cumhurbaşkanı’nın “Ekonomik önlem paketi” açıklaması sonrası düşüşünü devam ettirmektedir. Mevcut çalışma da özellikle düşüşü destekleyen etken TL mevduat faizleri ile doların değer kazanımı arasındaki farkın devlet tarafından karşılanacak ve farkın stopaj farkından muaf tutulmasıdır. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, şu ana kadar kur korumalı mevduatta katılımın yaklaşık 60 milyar TL’yi bulduğunu belirtti. Yılın son günlerinde parite hafif pozitif seyretmektedir.

 

 

EURTRY… Türk Lirası geçen hafta da yön olarak majör para birimleri karşısında TCMB’nin piyasaya müdahalesi ve gelen açıklamalar ile beraber değer kaybetmeye devam etmişti. Mevcut “Ekonomik Önlem Paketi” ile 20 TL seviyelerini test eden parite de 14 TL seviyelerinde oynaklık azalmıştır.

 

 

EURUSD… Global bazda olduğu gibi Avrupa tarafında da Omicron endişesi artmaya devam etmektedir. En son Dünya Sağlık Örgütü varyantın “tsunami” etkisi oluşturmasından endişe duyduklarını belirttiler. Bununla birlikte Yunanistan, pandemi kaynaklı kısıtlamaları erkene çektiler. Aynı durumun diğer ülkelerde de yaşanacağı beklentisi güçlenmektedir.

 

 

XAUUSD… Altın fiyatları, ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair endişeler ve pandemi riskleri ile geçen haftayı hafif yükseliş ile kapattı. Önceki haftalarda ons altın yükseliş momentumunu yavaşlatarak yatay bir seyre geçmişti ve orta vadede yatay seyri devam etmektedir. Özellike Avrupa tarafından gelen tam kapanma haberi bu endişeleri ve İngiltere’de ve Yunanistan’da kısıtlamaların sıkılaştırılması bu endişeleri desteklemektedir. Global risk algısının yüksek olduğu dönemler içinde Ons Altın gözde değer saklama aracı olarak yerini korumaktadır.

 

 

GLDGR… Gram altın geçen haftalar da özellikle TL’nin değer kaybı ile yukarı yönlü ivmesine devam etmişti. Mevcut “Ekonomik önlem paketi” 1000 TL seviyelerini gören gram altın 734 TL seviyelerinde seyretmektedir.

 

 

BRENT… Geçen haftalarda OPEC+ pandemi sebebi ile olabilecek kapanmalar durumunda üretim artışını tekrar değerlendirebileceklerini belirtmişlerdi. OPEC+ geçen hafta yaptığı toplantısında büyük ihtimal ile Ocak ayı petrol üretimini 400 bin varil artırma planına sadık kaldıklarını belirttiler. Ayrıca Omicron varyantının yayılımının artış hızının endişe verici boyutlara gelmesi, bu kararın aksiyona dönmesi konusunda güçlendirici bir etkiye sahip olabilir.

 

 

S&P500… Global piyaslar da Noel tatilini başladığı bu süreçte hacim olarak düşüş gözlemlenmektedir, özellikle Asya piyasalarında. ABD eski hazine bakanı Summers, ABD’de enflasyon kaynaklı resesyon riskine dikkat çekti ve ABD’de ki mal ticareti Kasım ayında ithalattaki artış ile rekor seviyeye geldi. Omicron global olarak hızla yayılırken başkan Biden, Afrika ülkelerine olan seyahat kısıtlamasını kaldırdı.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -