Gündem

Türkiye: Kur korumalı mevduat büyüklüğü 539 milyar TL oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 4 Mart haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 607 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatlarındaki artış 518 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 89 milyon dolar azaldı.

 

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

 

Aynı haftada yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,7 milyar dolar azalarak 215,8 milyar dolardan 214,1 milyar dolara geriledi. TCMB rezervleri açısından önemli verilerden biri olan kur korumalı mevduata ilişkin haftalık veriler de yayınlandı. Buna göre, 4 Mart haftasında FX korumalı mevduat 539,16 milyar TL olarak kaydedildi. Geçen hafta bu enstrümanın toplam büyüklüğü 520,14 milyar TL olarak açıklanmıştı.

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

 

Düzenli portföy çıkışları eğiliminin devam etmesi ve Türk varlıklarına yeni dış kaynaklı para girişi olmaması gibi etmenlerin, özellikle artan jeopolitik risk düzleminde kur stabilitesini tehdit ettiğini düşünürüz. Son 1 haftalık süreçte TL’nin değer kaybı %4,7 oranında gerçekleşmiş ve en çok değer kaybeden EM para birimi olmuştur. Jeopolitik risk algısının EM’lere olan akımı durağanlaştırdığı bir ortamda, Türk lirasının rubleye göre de daha düşük performans gösterdiği kaydedilmiştir. Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir de Türk lirası üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

 

Mevcut düzlemde, dolarizasyon ve finansal stabilizasyon için merkeze alınmış olan KKM ürününe dair eğilimleri izlemeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi nezdinde henüz Ortodoks politikaya dönüş sinyali almadığımızı belirtmek isteriz. Bu nedenle önümüzdeki hafta TCMB’den faiz konusunda herhangi bir değişiklik de beklemiyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 4 Mart haftası itibariyle %56,77 seviyesindedir, bir önceki hafta %57,34 olan orandan bir miktar düşüş görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,8 seviyesindeydi. 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -