Gündem

Yaş meyve sebze sektörü Z kuşağı perspektifinden geleceğe ışık tutuyor

Programa kayıt olan katılımcılara; ürünlerin işletmeye gelişi, üretim prosesleri, atık yönetimi, firmaların sürdürülebilirlik politikaları, Ar-Ge çalışmaları, paketleme ve sevkiyata kadar olan tüm tedarik zinciriyle ilgili süreçler hakkında detaylı bilgiler verildi ve uygulamalı olarak gösterildi. 

 

Aynı zamanda dünya otomobil tarihine ışık tutan İzmir’in Torbalı ilçesindeki klasik otomobil ve motosiklet müzesi Key Museum’da program katılımcıları tarafından ziyaret edildi. 

 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “38 yıldır, Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri olarak; gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle, sürdürülebilirlik perspektifinde birçok projeye yatırım yapıyoruz. Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programımız ile gençlerimize sürdürülebilir tarım için gerekli süreçleri kapsayan, girdi sanayilerinden tarlaya, tarladan işleyici-paketlemecilere, lojistiğe ve tüketiciyi de içine alan zincirde, atıkların minimize edilmesi ve geri kazanımının maksimize edildiği noktaya kadar giden bütün süreci içine alan kapsamlı bir eğitim programı sunduk.”

 

İzmir’in güneş, rüzgar ve jeotermal enerji bakımından yenilenebilir enerji kaynakları konusunda en zengin bölgelerden biri olduğunu hatırlatan Uçak sözlerine şöyle devam etti:  

 

“Programımızın altıncı haftasında katılımcılarımızın Dikili’de ziyaret ettiği Agrobay dünyanın ikinci, Avrupa ve Türkiye’nin sulamadan gübrelemeye kadar her aşama modern teknolojik altyapıyla kontrol edildiği en büyük seracılık işletmesi ve bir diğer ziyaret edilen Feast; Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi. Her iki firmamız da Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren inovasyona yatırım yapan, sürdürülebilir tarım ve üretimde, kadın istihdamında öncü yerler. Firmalarımızdaki gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve insan kaynakları tarafından katılımcılarımıza; üretimden paketlemeye lojistiğe kadar titizlikle işlenen tüm aşamalarla ilgili sunumlar yapıldı ve interaktif bir şekilde soru cevap oturumları gerçekleştirildi.” dedi.

 

Hayrettin Uçak, “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı katılımcılarımız; İyi Tarım Uygulamaları ve Globalgap sertifika koşulları altında üretim yapan firmalarımızdan AB Yeşil Mutabakat’ına uygun, karbon ayak izini azaltacak proseslerdeki üretimlerle ilgili, dünyadaki talep değişimi ve sürdürülebilir üretim-tüketim, bilinçli pestisit kullanımı, uluslararası sertifikasyon süreçleriyle ilgili de bilgilendirildi. İki işletmemiz de sözleşmeli tarımla ilerledikleri için analizleri yapıldıktan sonra ürün işleniyor. Bütün ürünlerin pestisit analizleri yapılıyor ve uluslararası standartlara uygunsa işleniyor.” diye konuştu. 

 

Katılımcıların tek tek sera sahalarını ve üretim yerlerini gezdiğini söyleyen Uçak, “Ürünleri işleme şekillerinden üretim yöntemlerinin en ince ayrıntısına bütün ürünleri ve süreci yerlerinde görme ve inceleme fırsatı buldular. Tarımda sürdürülebilirliğin, planlamanın, bütün süreçlerin doğru yürütülmesi projemizle doğru orantılı. Ege Bölgesi’nin sürdürülebilir üretim merkezi olduğunu; ne yaptığını bilen, ürettiğine önem veren bilinçli gençler yetiştirerek, tüm dünyaya göstererek öncülük yapmaya devam edeceğiz.” dedi.   

 

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı hakkında;

 

6 hafta süren Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı 4 Mart’ta açılış toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. 5 Mart’a eğitimlere başlandı. 

 

Programın ikinci haftası eğitimlerle devam etti. 

 

Üçüncü hafta; eğitimler sürdü ve Yaş Meyve Sebze İhracatı yapan Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Ltd. Şti. Ziyaret edildi. 

 

Dördüncü hafta; Ege İhracatçı Birlikleri’nde eğitimler düzenlendi. Eğitimlerin yanında yapılan Atölye Çalışmalarında bir araya gelerek oluşturulan gruplar, belirli bir konu üzerinde ortak kararla elde ettikleri fikirleri/sonuçları diğer gruplara sunarak paylaştılar. 

 

Beşinci haftada ise eğitimlere devam edilerek, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ihracat destekleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

 

Altıncı haftada ise İzmir Torbalı’daki Özgörkey şirketler grubuna bağlı Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi Feast ve dünyanın ikinci, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük seracılık işletmesi Dikili’deki Agrobay Seracılık ziyaret edildi. 

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -